Soustředění v "ráji"

05.06.2009 10:47

 

Soustředění v „Ráji“

První soustředění Duchcovského pěveckého sboru při ZUŠ v Duchcově začalo nevinným nápadem někde se v létě sejít a intenzivněji cvičit nový repertoár. Když jsme zjistili, že jsme všichni ochotni obětovat, někteří svůj volný čas, jiní dovolenou či prázdniny, ale hlavně všichni nějaký ten peníz, rozjela se organizace soustředění naplno. Díky umělecké vedoucí sboru Janě Boháčkové a paní ředitelce Šárce Gauseové bylo místo vytypováno a členy  sboru  odsouhlaseno. Sbor se tak mohl  ocitnout v Ráji. Ne však tom pomyslném, ale ve skutečném „Českém…“, ve vesničce zvané Vyskeř. Ač se přijíždělo za obrovských lijáků, v sobotu dne 16.8.2008, od neděle se počasí umoudřilo. Mohli jsme nejen postupně odkládat vrstvy oděvů, které jsme po příjezdu na sebe nabalili, ale i nerušeně zpívat a zpívat.

Program byl pestrý a náročný. Zpívání jsme prokládali turistikou. Postupně jsme navštívili Hrubou Skálu, Sedmihorky, Trosky a Turnov a individuálně už každý kam ho srdce táhlo a že toho nebylo málo k vidění. Obec Vyskeř je velmi výhodně položená a stačí vyběhnout na zdejší stejně pojmenovaný kopec, na který vede pěkně upravená křížová cesta a máte na dosah nejen Trosky, ale i hrad Bezděz a vrchol Ještěd nebo Kozákov. Důkladněji jsme si všichni prohlédli hrad Valdštejn, protože jsme dostali od tamějšího kastelána jedinečnou možnost uspořádat koncert pro návštěvníky hradu. Koncert se uskutečnil 21.8.2008 a podle potlesku posluchačů a slov pana kastelána se vydařil. Dobrodružná cesta na hrad, kdy celý soubor oděný slavnostně se včetně kláves dral lesem, protože cesta na hrad byla díky opravě mostu uzavřena, tedy skončila úspěšným koncertem a krásnou prohlídkou s  obsáhlým výkladem pana kastelána. Byl nejen o historii a současnosti hradu, ale i o přírodě  a celém širém okolí. Z výkladu kastelána čišela radost z práce a snaha o to, aby hrad ožil zpěvem a hudbou, čemuž jsme snad i my skromnou troškou přispěli. Jak se zase potvrdilo a nejen na koncertě, ale i na celém soustředění, hudba sbližuje nejen národy, ale hlavně jednotlivce a to všech věkových kategorií.

Celý pobyt nás provázela dobrá pohoda, nezbytné Olympijské hry v Číně, ale hlavně dobrá nálada a plno smíchu. Měli jsme pocit, že za tak krátkou dobu se nám podařilo dobře nacvičit nové písně, které předvedeme svým posluchačům v nové sezóně, hlavně v jejím prvním pololetí do období Vánoc, ale pečlivě jsme trénovali i písně, které jsme již v repertoáru měli. Hlavně jsme ale odpočívali aktivně v kruhu lidí, kteří společně rádi  něco obětují pro svět , kterému se říká „hudba“.

Doufáme, že společně zúročíme svou práci na všech připravovaných akcích, ať už v Duchcově nebo Oseku či na Sázavě, kde se budou konat podzimní a adventní koncerty o kterých se na vývěskách ZUŠ vždy včas dozvíte. Jste srdečně na všechny akce ZUŠ zváni!!!!!

                                         

  Ing. Iveta Gruberová, členka sboru